澳門中華詩詞學會

申請註冊
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2479|回復: 5

一組三國人物對聯

顧曲 發表於 2009-8-18 10:40:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
關羽

重義重情,愿盡丹心扶蜀漢;
能文能武,敢將碧血鑄春秋。

曹操

橫霸金鑾,敢圓北魏春秋夢;
閒居銅雀,欲鎖東吳大小喬。

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
夢堂 + 8

查看全部評分

馮傾城 發表於 2009-8-18 10:55:22 | 顯示全部樓層
國學天地版征稿:

四大名著是全球華人的基礎國學,它們承載著中國人的性情、想象、趣味、智慧與貫通朝野、人神的歷史文化記憶,具有品之不厭、取之不竭的豐富底蘊和内涵,對中國人在文化上完成成人儀式具有普遍的意義,所以本版歡迎評論四大心得的文字,可文,可詩,如是詩作,請作適當解説。

受國學天地版主之托,作此轉移,敬請樓主理解
陋筆 發表於 2009-8-18 23:43:34 | 顯示全部樓層
陋筆好鍾意三國故事,都寫過唔少三國聯,不過就有d怪怪地.

曹操

相國捉刀,猶恐相形見絀
卒兵侍夢,竟然卒不及防
陋筆 發表於 2009-8-18 23:46:59 | 顯示全部樓層
劉備

當陽提子換雲忠,果真化算
涿縣合桃交羽義,實是便宜
注:提,擲也.史記刺客列傳:. . . . . .乃以藥壺提荊軻也. . . . . . .
陋筆 發表於 2009-8-20 00:40:22 | 顯示全部樓層
多謝幾位欣賞!
講起三國,都帶絜陋筆唔少囉,
陋筆喺漢語在線文壇連續攞左第一,二屆機巧聯大賽擂主,
都差唔多係靠三國食糊,

出句:大張聲勢,操縱貔貅百萬[武陵山人]
對句:小亮才能,統領螻蟻三千[陋筆]

呢對係首屆全場一等獎,上聯係張飛喝斷長板橋,下聯係耒陽縣鳳雛初理事.

出句:身在曹營,關懷備至[偶是老道]
對句:掌於吳地,策劃周詳[陋筆]

呢對陋筆更加喜歡,但只有二等獎,都係協助陋筆做擂主o既功臣.

陋筆不嬲都話自己唔夠詩意,寫意境聯唔係好掂,
只有寫呢類機巧聯仲睇得吓,
所以好多時都寫到古靈精怪,唔知o翕乜,
但係都希望大家鍾意啦.
吳銓高 發表於 2010-1-30 10:43:57 | 顯示全部樓層
欣賞!