澳門中華詩詞學會

申請註冊
搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7531|回復: 24

吳銓高編輯及原創廣東歇後語總匯

吳銓高 發表於 2012-11-28 09:45:45 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

說明:
01a表示第一個字是壹劃的形容詞
02n表示第一個字是两劃的名詞
03v表示第一個字是三劃的動詞
並按先a形容詞,後n名詞,最後v動詞排位

歡迎大家跟貼自創或遺漏的廣東歇後語並賜評! 謝謝!
 樓主| 吳銓高 發表於 2012-11-28 09:46:27 | 顯示全部樓層

吳銓高及其他詞長原創及修改的廣東歇後語

吳銓高及各詞長原創及修改的廣東歇後語

02a八十歲翻頭嫁---搵老襯[親] (吳銓高修改)

03a三五筒自摸糊牌---好死痛[四筒] (吳銓高原創)

03n山君偷柴----伸撚苦[虎] (吳銓高原創)

03n女嬰洗澡--- 六[渌]蚊雞($6) (吳銓高原創)

03v乞兒騎馬——有上冇落 (吳銓高俢改)

04a太監嫖妓---冇撚用 (吳銓高原創)

04a中秋節唔賞月——晀那星 (吳銓高原創)

04n牛奶發酵---唔知己醜[幾臭] (吳銓高原創)

04n水鬼陞城隍---神又佢;鬼又佢 (魯筆原創)

06a百鳥歸巢---嘈吱巴閉 (魯筆原創)

06a老豆屙唔出尿---巴[爸]鸠閉 (吳銓高原創)

06n伊斯蘭婦女──懵口懵面[蒙] (吳銓高原創)

06n地獄海洋館──多鬼餘[魚] (吳銓高原創)

06v有毒植物——唔好睬[採]佢 (吳銓高原創)

07a阿婆攀樹---老虎[婦]都上 (吳銓高修改)

07a阿婆賽跑---老虎[婦]都去 (吳銓高修改)

07a阿媽蒸魚---涼要沖[娘要葱] (吳銓高原創)

07n車公廟的鼓----任人敲打 (吳銓高原創)

07n妓女跌落油鑊----快屄趣的[脆] (吳銓高原創)

08n孟母教子----當機立斷 (吳銓高原創)

08n非州土人---黑口黑面 (吳銓高原創)

09a美女露兩點---好相與[雙乳] (吳銓高原創)

10a唖仔做和尙---冇偈傾 (吳銓高原創)

10n瓷器棺材----唔釘得 (吳銓高修改)

10n鬼佬茶煲---麻煩[trouble] (吳銓高原創)

10n鬼佬蛋糕---搵笨[One bun] (吳銓高原創)

10n鬼佬議員罵拉布---屌你老母[DELAY NO MORE] (吳銓高原創)

10n鬼佬食中餐---冇叉用 (魯筆原創)

10n書字咁款---十劃未有一撇 (吳銓高原創)

11v屠夫罷工---肉緊 (吳銓高原創)

11v 做慣乞兒懒做官---賤格 (吳銓高原創)

12a無量壽佛---冇腦[老] (吳銓高原創)

12n猴子手淫---玩撚完[猿] (吳銓高原創)

12v測試舊燈泡---有着有唔着[有對也有錯] (吳銓高修改)

12v喃嚒佬念咒 ---呃神騙鬼 (吳銓高原創)

13a駝背佬---壹文[民]不值[直] (吳銓高原創)

14n韶關落啲---應得[英德] (魯筆原創)

14n趙佶跌落油鑊---詐諦[炸帝] (吳銓高原創)

14n僧袍跌落油鑊---詐假意[炸袈衣] (吳銓高原創)

15a窮鬼佬——仆街[POOR GUY] (吳銓高原創)

15v賣魚佬埋身---你好腥呀!(提醒別人小心點) (吳銓高原創)

15v踫出紅中白版---包發財 (吳銓高原創)

21n魔術師---無中生有 (吳銓高原創)

歡迎大家跟貼原創或提供遺漏的廣東歇後語並賜評! 謝謝!

吴铨高编辑及原创廣東歇後语总汇

http://www.china-liandu.com/foru ... d=463990&extra=

樓主| 吳銓高 發表於 2012-11-28 09:47:51 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[01劃]

01a一張票──睇到笑
01a一步登天---大想頭
01a一頭霧水---不知宗[蹤]
01a一頭插在炭堆裏——霉到頂
01a一三五七九---無傷[雙]
01a一家十五口---七嘴八舌
01a一升米漿條褲——硬梗
01a一拜深,二拜淺---過猶不及
01a一寸光陰一寸金——再寸俾人打鑊金
01a一隻筷子吃蓮藕——拮眼
01a一隻筷子食豆腐——必定搞禍   
01a一個田螺淪鑊湯---淡而無味
01a一個酸梅兩個核---今時唔同往日
01a一個人行曬仲隘窄——霸道
01a一竹篙攬盡一船人----不分好歹

樓主| 吳銓高 發表於 2012-11-28 09:49:48 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[02劃]

02a二三線──好難變
02a二奶仔----低人一等
02a二仔底──冇得睇[話事啤術語AK]
02a二打六——未夠斤両
02a二馬同槽---必然打鬥
02a二四六八單──冇得變
02a二叔婆鶏乸——麻麻地
02a二叔婆養猪----好心機
02a二叔婆搥胸---心中有數
02a二叔公割禾---望下橛
02a二叔公試田──聽殃[秧]
02a二叔公煎榚──翻來覆去
02a二叔公掘芋頭──連仔帶乸
02a二叔公食芋頭---鬆完一個,又一個(溜走)
02a二叔公排第幾—-仲使問
02a二花面脾氣---當場火爆
02a二十一日菢唔出鶏──壊蛋
02a七八九──飲到嘔[猜枚遊戲]
02a七月柚子—唔足水
02a七姐反宮衣---花樣隨時變
02a七個銅錢分兩份——唔三唔四
02a八面台口---難於應付
02a八仙過海---各顯神通
02a八仙吹喇叭---不同凡響
02a八叔公整米粉——一個一個整
02a八月十五的月光——正大光明
02a八十歲婆婆翻頭嫁---搵老襯[親] (吳銓高修改)
02a八十歲婆婆翻頭嫁——擺路行(多此壹舉)
02a八十歲婆婆食狗肝菜---無事找事害
02a九曲橋散步—-—行彎路
02a九毛加一毛—-—時髦[十毛]
02a十文有三件――愈著愈大件
02a十一哥――土佬
02a十八樓──自己友
02a十月芥菜---起心
02a十月茭笋---黑心
02a十月蔗頭---甜到尾
02a十三點鏡——聲大來惡
02a十二點半鐘──指天督地
02a十二叔賣狗——冇得揀
02a十個罌九個蓋---蓋極都唔齊
02a十個男人九個埞滾---第十個係度諗緊
02a十五個水井桶---七上八落
02a十五個銅錢分兩份──七又唔係,八又唔係
02a十字街心跑馬----頭頭是道
02a十字街頭貼告示----眾所周知
02a十幾人食壹份煙──無厘癮頭
02a又想守清又想嫁----把心唔定
02n人之初──口多多
02n人工高──冇祕撈
02n人嚇人──好易暈
02n人老珠黃---冇藥醫
02n人生地不熟——唔對路
02n人係冇咁容易死——但死起上嚟就好容易
02n了哥命——就食就屙
02v入冬生魚———詐死
02v入網魚進籠蝦——走唔甩

樓主| 吳銓高 發表於 2012-11-28 09:51:58 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[03劃]

03a三腳凳──坐唔穩
03a三腳貓──不頂用
03a三缺壹──慘過乞
03a三更出世———害死[亥時]人
03a三斤猪頭──-得把嘴
03a三斤孭二斤──勉力而為
03a三元宫土地---惜[錫]身
03a三個鼻哥窿———多壹口氣
03a三個手指揸田螺———十拿九穏
03a三夾板上雕花---刻薄
03a三營走咗两營——静嘤嘤
03a三水佬食黃鱔———壹碌壹碌
03a三水佬睇走馬燈---陸續有來景
03a三國盡歸司馬懿──獨撈
03a三十一錢分兩份──十五十六
03a三五筒自摸糊牌---好死痛[四筒] (吳銓高原創)
03a千里送鵝毛---物輕情意重
03a千尊菩薩一爐香---齊齊有請
03a上白米---無腔[糠]
03a上山捉蟹——難之又難
03a上香打噴嚏──壹面灰
03a上西天告佛---量你辦不到
03a上好沉香當爛柴---唔識寳
03a大光燈---照遠唔照近或靴靴聲(嘲人嘈喧)
03a大泥磚---塞門口
03a大喉欖—-食凸(貪婪)
03a大板凳---位位都坐得
03a大屋貓---唔喊唔得食
03a大洲龍船---唔入教[滘]
03a大鑊蒸餸---樣樣都熟
03a大海撈針---事渺茫
03a大海撒拃鹽---淡而無味
03a大花筒---亂咁散(錢)
03a大花面道白----壹番焦慮
03a大花面抺眼淚---離行離迾
03a大花面叫母親---冇錢
03a大良阿斗官——二世祖
03a大老倌上台——係威係勢
03a大轆藕擡色──盡地快活或好少理
03a大轆墨打更——烏啄啄
03a大姑娘做媒──說人不說己
03a大腿畫老虎——嚇親人
03a大炮打蚊茲──白費力
03a大石軋死蟹----動彈不得
03a大蝦米跌落水——到底都唔惦
03a大樹林中壹塊葉——有你唔多冇你唔少
03a大馬站過小馬站——相差不遠
03a大肚婆過獨木橋——挺而[兒]走險
03a大水沖走龍王廟——不認自家人
03a小偷被狗咬——暗啞抵
03a小蔥拌豆腐——壹清二白
03a小河裏撐船——壹幹[杵]到底
03a凡事留壹線——日後好相見
03n山水畫---冇人
03n山坑雞——紅就威
03n山草药----噏得就噏
03n山頂屎---通天臭
03n山頂吹喇叭——名聲遠播
03n山君偷柴----伸撚苦[虎] (吳銓高原創)
03n土鯪魚——多骨惡啃
03n土地燈籠——夜不息[熄]
03n女人心──海底針
03n女人胸圍──包二奶
03n女嬰洗澡--- 六[渌]蚊雞($6) (吳銓高原創)
03n口慷慷──食咳糖
03n口水多──無尿屙
03n口水多過茶──大耍嘴皮
03n口同鼻拗──終無結果
03n丈八金剛——摸不著頭腦
03n丈母娘看女婿——越看越有趣
03v乞兒煮粥——唔等熟
03v乞兒騎馬——有上冇落 (吳銓高俢改)
03v乞米佬食死蟹——只只好
03v叉燒滾湯———冇生育[肉]
03v下雨出太陽——假情[晴]

樓主| 吳銓高 發表於 2012-11-28 09:53:13 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[04劃]

04a五十斤柴----壹樂[笿]也
04a五行缺金——冇錢
04a五六七八九——無事[四]
04a六月賞雪——白費心思
04a六月着皮袍——稱家之所有
04a廿一日菢唔出雞——壞蛋
04a公用電話——冇錢冇得傾
04a公雞尾巴——翹得高
04a公雞戴帽——官上加官[冠]
04a公雞頭上一塊肉——大小是個官[冠]
04a公廁丟石頭——激起公憤[糞]
04a中間分界——升職最快
04a中秋節唔賞月——晀那星 (吳銓高原創)
04a中山狼出了書袋——兇相畢露
04a太監宿舍---乜撚都無
04a太監騎馬---冇撚得頂
04a太監磨柱--真撚滑
04a太監割包皮—-拿來講
04a太監打飛機---無從入手
04a太監嫖妓---冇撚用 (吳銓高原創)
04a太公分豬肉---人人有份
04a太公八十遇文王──發得遲
04n瓦靴──唔落得臺
04n瓦峰領——包頂頸
04n瓦荷包——有兩個錢就噹噹響
04n瓦簷獅子——叻到盡
04n瓦面藤菜——日頭死吊吊,夜晚生勾勾
04n木筲箕——滴水不漏
04n木頭人──冇心肝
04n木頭公仔──任人舞
04n木工刨樹——專理不平
04n木槌打樁----兩頭撻
04n水溝油──撈唔埋
04n水殼仔──唔蒲得幾耐
04n水鬼尿——够清
04n水鬼陞城隍---神又佢;鬼又佢 (魯筆原創)
04n水流柴──冇定着
04n水流神主牌──到處冇人受
04n水底屙尿-—自己知
04n水上打齋---冇彈[壇]
04n水瓜打狗---唔見一橛
04n水銀瀉地-─無孔不入
04n水過鴨背---點滴不留或唔裝載
04n水上扒龍船---岸上有人見
04n水浸金塔---骨濕
04n水浸塔頂—奄[淹]尖 
04n水浸眼眉---死到臨頭還不知
04n水浸缸瓦舖---盆滿钵滿
04n水浸老牛皮—-拋[泡]唔開
04n水仙不開花—-裝蒜
04n水草綁豆腐---不堪提
04n火麒麟---周身癮[引]
04n火腿繩-─憑人矜貴
04n火燒眉毛─-且顧眼下
04n火燒棺材---大歎[炭]
04n火燒旗桿---長歎[炭]
04n火燒燈芯-—冇嘆[炭]
04n火燒豬頭—熟口熟面
04n火燒芭蕉—-根焦葉爛心不死
04n火燒黃大仙---妙哉[廟災]
04n火燒城隍廟-─急死鬼
04n火燒石灰船─-冇藥可救
04n手毛長──性慾強
04n手頭緊──搵真銀或賣白粉
04n牙斬斬──死得慘
04n牙簽大少──撩完就掉(指玩弄女姓)
04n牛奶嘴──阿初哥(學藝的)
04n牛奶發酵---唔知己醜[幾臭] (吳銓高原創)
04n牛皮燈籠---點極都唔明
04n牛噍牡丹---唔知花定草
04n牛郎織女——後會有期
04n牛牯跌落井——有力使唔上
04n牛頭唔搭馬嘴——各說各話
04n牛耕田馬食穀──各有各的福
04n天堂尿壶---全神贯注
04n天井種菜—-冇緣[園]
04n日本首相──左滕右滕
04n日本郵船──遲早完[丸]
04n日本味精──未知數[味之素]
04n井底蛤蟆——見識少
04n文君新寡---冇鸠用
04n王老吉涼茶——包好
04n王先生醫眼──有凸
04n孔子搬屋---全部輸或執輸[書]
04n孔明借箭——滿載而歸
04n孔明弔周瑜——假仁義
04n孔明斬馬謖——咬牙忍痛
04n孔明踫到周瑜——壹味靠激
04n孔明七擒孟獲——要他心服
04n孔明大擺空城計——化險為夷
08n妓女跌落油鑊----快屄趣的[脆] (吳銓高原創)
04v反轉蟹──搲手搲腳
04v反轉豬肚就係屎──表裡不一樣
04v冇晒計──發狼戾
04v冇幾耐──扮大袋
04v冇米粥──水汪汪[不切實際]
04v冇皮柴──光棍
04v冇底轎——唔成人[乘]
04v冇擫笛──係又喲,唔係又喲
04v冇鈎秤——唔知斤兩
04v冇毛雞——扮大隻
04v冇毛鷄打架──嘴嘴到肉
04v冇鈎秤竿——得把聲[星]
04v冇耳籐喼──上托下挾
04v冇耳茶壷----得把嘴
04v冇息貸款—— 壹還壹;二還二
04v冇尾飛鉈──收不回來
04v冇尾燒豬——唔慌好事
04v冇厣雞籠──自出自入
04v冇頭烏蠅──亂衝亂撞
04v冇珓盃菩薩──唔出主張
04v冇柄士巴拿──得棚牙
04v冇牙佬飲湯——無耻[齒]下流
04v冇牙佬食湯圓——直落
04v冇檳榔嚼唔出汁──事出有因
04v切肉離皮——壹刀兩斷
04v切菜刀剃頭──險象橫生

樓主| 吳銓高 發表於 2013-1-20 10:52:22 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[05劃]

05a四圍酒──鬥疊友
05a四方木──踢一踢,轆一轆
05a四方帽碗——冇個人啱
05a四方木加口釘——踢都唔郁
05a四兩棉花——免談(彈)
05a四張白紙畫個狗頭——好大嘅面子
05a白白淨-─冇性病
05a白露水---冇益人
05a白毛豬---家家有
05a白鴿眼---眼光勢[犀]利;趨炎附勢
05a白撞雨---讚壞[灒]
05a白蟮上沙灘---唔死一身潺(涎)
05a白糖炒苦瓜---共甘共苦
05a白玉塗白漆---裝賤
05a白菜煮豆腐---壹清二白
05a白蟻蛀觀音---自身難保
05a白鼻哥陪考---聽丟架
05a白花蛇浸酒---冇功效
05a白雲山蟋蟀——得把聲
05a白雲山撞雨——冇得避
05a白雲山一擔泥——眼闊肚窄
05a古老石山---壹景唔化
05a古老屎塔---口滑肚臭
05a半桶水——冇料又認叻
05a半斤八両---兩相當
05a半夜雞啼---唔知丑
05a半夜食黃瓜---唔知頭唔知尾
05a平洲奶媽——賺個肚(工錢低,只管吃飽飯)
05a外生狗——養唔熟
05a外甥提燈籠---照舊[舅]
05a外江佬死獁騮---冇得還鄉
05a光棍佬教仔---見便宜莫貪
05a光棍遇着冇皮柴---滑鬥滑
05n皮鞋線──壹扯就到口
05n禾雀仔──冇隔夜糧
05n瓦封領---包頂頸
05n瓦檐狮子---叻到盡
05n瓦罉煲飯---旁邊出氣
05n瓦面藤菜---晚頭生勾勾,日頭死吊吊
05n石室鐘---大聲夾冇準
05n石屎樓---無叮[釘]無板(嘲唱曲不合節拍)
05n石狗公---充班
05n石獅子---大開口
05n石罅米——雞啄
05n石灰籮---到處留痕
05n石灰鋪路---白行
05n石馬無能——枉自大(某些人長得高大,但力氣或本事卻很有限)
05n石灣公仔——冇腸肚(比喻思想單純)
05n石頭磨剃刀——有損無益
05n石地堂鐵掃把——硬對硬
05n石板上斬狗腸——壹刀两斷
05n奶媽抱仔——人家物
05n江邊賣水——多餘
05n田雞過河---各有各撐[離開]
05n瓜甜蒂苦──物不兩全
05n禾稈穿針──唔過得眼
05n禾稈冚珍珠──藏而不露
05n禾杈跌落井──差到底[杈]
05n市橋蠟燭---假細心
05n冬前臘鴨──壹只帶壹只或睇得唔食得。
05n冬天的苦楝樹—冇嫌(蟬)
05n司馬昭之心——路人皆知
05n田螺扒上旗桿頂---唯我獨尊
05v代人(靈童)──冇性[姓]
05v出嚟威──識搶咪
05v出爐鐵──不打不成器或唔打唔得
05v包二奶──實聽拉
05v包尾大翻——壓軸好戲
05v包袱掛門閂——隨時準備走人
05v包青天斷案——公正無私或冇得傾
05a生白菓---腥夾悶
05v生草葯---噏得就噏[罨]
05v生螆貓---入眼
05v生銹刀---唔喝唔得(粵俗稱磨刀為喝)
05v生水芋頭---神神地[侲]
05v生蟲拐杖---靠唔住
05v生蔥撈豆腐---清清白白
05v生魚治塘虱---壹物治壹物
05v生骨大頭菜---縱壞[種]
05v生蝦落油鑊——跳亦死,唔跳亦死
05v生雞入, 雞出---被剦(刮削)
05v生仔姑娘醉酒佬──話唔要又要
05v甩頭筆---唔捨(寫)得
05v甩腳白蟻---死剩把口
05v甩繩獁騮---冇王管
05v甩柄士巴拿---得棚牙
05v打腫面---充肥仔
05v打錯更——失預算
05v打真軍——功夫過硬
05v打齋鶴——度人升仙
05v打爛齋鉢——壹朝破戒
05v打爛沙盆——問到底[紋]
05v打燈籠撿糞——找死[屎]
05v打針兼吃黃蓮──痛苦
05v打屎窟打邊爐——絶唔同味
05v甩頭筆——唔捨得[寫]
05v甩繩馬騮——抓佢唔到
05v失失慌──害街坊
05v失匙夾萬——錢多唔到手
05v印印腳──等人約
05v印度佬屙尿---烏瀡瀡
05v伏爾泰細佬---伏已中 (伏爾忠)
05v用手食西餐——冇叉用
05v孕婦過獨木橋——鋌而[挺兒]走險

edu0574zd 發表於 2014-6-8 08:04:53 | 顯示全部樓層
高人啊,真是好东西啊!!

宁波电大
 樓主| 吳銓高 發表於 2015-12-1 09:22:51 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[06劃]

06a尖扁擔---兩頭塌
06a西瓜皮---跣死人
06a朱義盛──流野
06a朱義盛紐---永不變色
06a西水戙---岋岋拱
06a西南二伯父---表面做好人
06a好好好---睇唔到[敷衍了事]
06a好柴燒爛竈---好心冇好報或好頭戴爛帽
06a死田螺---撬唔開口
06a死牛龜——壹邊頸
06a死人燈籠---報大數
06a死雞撐飯蓋---死撐
06a老水瓜---大把銀
06a老樹枯柴---自得其樂[落]
06a老王賣瓜---自賣自誇
06a老火炆鴨──得把嘴硬
06a老公荷包---膚淺[夫錢]
06a老公撥扇---凄涼[妻]
06a老婆擔遮---陰功[公]
06a老婆跌落井——凄涼[妻]
06a老虎田雞---惡合[蛤](喻難拍和)
06a老虎屁股---摸不得
06a老虎念經---假修心
06a老虎打架-—勸不得
06a老虎打種---壹次過
06a老虎吊頸---食得人多,今回輪到你死
06a老虎頭上拍蒼蠅—-不想活
06a老虎頭上叮虱乸---自找死
06a老鼠過街---人人喊打
06a老鼠偷油---邊食邊慌
06a老鼠拉龜---無處著手
06a老鼠搵貓-—攞嚟衰
06a老鼠嫁女---論食唔論着
06a老鼠尾生瘡---有限大
06a老鼠拉鮎魚---壹命搏壹命
06a老鼠拉風箱---兩頭受氣
06a老鼠掛穀籮---望長條頸
06a老鼠運雞籠---團團轉
06a老鼠看糧倉――監守自盜
06a老鼠攋燈盞――只顧眼前光
06a老鼠拉鮎魚――壹命搏壹命
06a老鼠跌落天平---自稱自秤
06a老九的弟弟——老實[十]
06a老姑婆相睇---咪咁心頭高
06a老舉埋年結---算撚數
06a老頭子打哈欠——壹望無涯[牙]
06a老豆屙唔出尿---巴[爸]鸠閉 (吳銓高原創)
06a同窰缸瓦---壹路貨色
06a冷巷堦磚——陰濕
06a全面開荒---不留餘地
06a百斤加壹——有妳唔多,冇妳唔少
06a百鳥歸巢---嘈喧巴閉 (魯筆原創)
06a白糖炒苦瓜---同甘共苦
06a早知燈係火---唔使四處摸
06a早買早享受---遲買平幾嚿
06a光棍佬教女——切莫蝕底
06a光棍佬教仔---便宜莫貪
06a光頭佬擔遮---無法[髮]無天
06a光棍遇著冇皮柴---滑鬥滑
06n地雷---壹觸即發
06n地獄海洋館──多鬼餘[魚] (吳銓高原創)
06n竹織鴨---冇心肝
06n竹籃打水---壹場空
06n竹絲燈籠---心眼多
06n竹仔圍園---疏者便插
06n竹樹尾甴曱---嘆風涼或又想風流身又壓
06n米水沖涼——糊塗塗
06n夸父追日——不自量力
06n肉在砧板---任由人玩
06n肉包子打狗——壹去冇回頭
06n年尾煎堆---人有我有
06n年晚砧板---人人都要
06n年初一拜年---大家咁話
06n年初一見面---專講好話
06n年三十晚謝竈---好做唔做
06n年三十晚出月光---包你冇望或世無其事
06n成吉斯罕---呑金滅餸[宋]或屎忽必裂
06n成吉斯罕打仔---大汗叠細汗
06n伊斯蘭婦女──懵口懵面[蒙] (吳銓高原創)
06n江頭來賣水──不是生意經
06n江西佬打死馬騮——有家歸不得
06n冰掉進醋缸裡——寒酸
06v交通燈----點紅點綠
06v收花生──連根拔
06v有異性──無人性
06v有早知──冇乞兒,或中三T,或冇BB
06v有竇口──早啲抖
06v有胸毛──出嚟蒲
06v有姿勢──冇實際
06v有殺錯──冇放過
06v有得賭──精神好
06v有得震──冇得瞓
06v有交易──靠實力
06v有毒植物——唔好睬[採]佢 (吳銓高原創)
06v有事鍾無艷——無事夏迎春
06v如非萬全——豈敢獨沽一味
06v如人飲水——冷暖自知
06v吃得苦中苦——方為人上人
06v吊頸鬼搽粉——死都要面
06v向理髮佬拜師---從頭學起

樓主| 吳銓高 發表於 2015-12-1 09:24:28 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[07劃]

07a兩公婆見鬼—唔係你就我
07a兩仔爺報佳音—袋袋平安[代]
07a阿婆髺---安嘅
07a阿婆豬---獨壹
07a阿婆生日---嘰嘰吉吉(欲言又止)
07a阿婆食粥---無耻(齒)下流
07a阿婆攀樹---老虎[婦]都上 (吳銓高修改)
07a阿婆賽跑---老虎[婦]都去 (吳銓高修改)
07a阿駝命——死都唔得掂
07a阿駝行路---中中[舂]哋
07a阿駝賣蝦米---大家都唔惦
07a阿駝瞓棺材——死都唔掂
07a阿茂整餅---冇嗰樣整嗰樣
07a阿北閹雞——有心冇腎
07a阿超著褲---焗住上
07a阿聾燒炮---得陣煙或散晒
07a阿聾養雞---提也不提(啼)
07a阿聾送殯---唔聽你支死人笛
07a阿聾買布---唔講個筆[匹]
07a阿昆買水——頭耷耷
07a阿昆洗鑊---內外都唔乾淨
07a阿昆賣大頭(魚)---好嗡唔嗡
07a阿姐買布---唔講個筆[匹]
07a阿姐買魚——有啲聲(腥)氣
07a阿姐買魚尾——係要搭嘴
07a阿蘭賣豬---壹千唔賣賣八百
07a阿蘭嫁啊瑞---大家累鬥累
07a阿媽教女---西米露[屄咪露]
07a阿媽鬧女---壹文不值
07a阿媽蒸魚---涼要沖[娘要葱] (吳銓高原創)
07a阿媽係女人---誰都知道
07a阿崩吹簫---嘥氣或漏氣或離譜
07a阿崩養猫---轉性
07a阿崩叫狗---越叫越走
07a阿崩劏羊---咩都冇得咩
07a阿崩咬狗虱---唔死有排慌
07a阿崩賣魚頭---口噏噏
07a阿崩買火石---激過先知
07a阿二妹洗鑊—唔察[刷]
07a阿奇生阿奇──奇上加奇 
07a旱地田螺—-有口難開
07a快刀切葱——兩頭空
07a快刀斬亂麻——乾淨俐落
07a冷水燙雞---壹毛不拔
07a冷巷擔竹竿---直出直入
07a秀才手巾---包書[輸]
07a秀才遇着兵---有理講唔清
07a秀才遇老虎---吟詩都吟唔甩
07a秀才瞌眼瞓---枕住輸[書]
07n男人心──海底針
07n男人一有錢就壞──女人一壞就有錢
07n男女同廁---大同小異
07n豆沙飽——黑心
07n豆豉眼——矇茶茶
07n豆腐刀──兩面光
07n豆腐佬擔梯──成了例
07n豆腐撈醋──好做唔做
07n沙灣何---有仔唔憂無老婆
07n沙甸魚(罐頭)---摔到實
07n沙灣燈籠---何苦[府]
07n沙蟬跌落地---冇聲出
07n沙頭角村長個女——你[李]愛
07n杉木靈牌---唔做得主
07n社壇土地——冇瓦遮頭  
07n屁股生瘡---冇眼睇
07n灶頭抹布——又鹹又濕
07n灶君老爺——黑口黑面
07n灶君跌落镬---精[蒸]神
07n灶君老爺上天---有嗰句講嗰句
07n芋頭點糖---心淡
07n芋頭煲糖水---心淡
07n佛山孝子——似層層
07n佛子下崗---—贊成[神]
07n佛山過城---近便
07n佛地魔手下---食死人(有毒)
07n妓女月結---算舊[鸠]數
07n妓院客滿---井井有條
07n妓女跌落油鑊----快屄趣的[脆] (吳銓高原創)
07n車公廟的鼓----任人敲打 (吳銓高原創)
07n宋三个细佬——送死[宋四]
07n你有你拼搏——我有我揮霍
07n床板跳上蓆---所差無幾
07n床下底破柴---包撞板
07n床下底踢毽---大家咁高
07n床下底放紙鳶---高極有限
07n床下底吹喇叭---低聲下氣
07n門扇底燒炮仗---見聲唔見影
07n門角兜燒大銃---背后高眀(暗地裡發偉論)
07n我唔係隨便嘅人——但我有隨便起上嚟變超人

07v扭紋柴──難搞掂
07v走得快──好世界
07v走得摩──冇鼻哥
07v吹吹水──唔抹嘴
07v吹熄燈籠買火枝──明體貼
07v吹打佬跌利是──白費氣力
07v沖底片[晒菲林]──唔見得光
07v返潮話梅──又鹹又濕
07v扯直雉雞尾---威到盡
07v作揖抓腳背-—壹舉兩得
07v投石落屎坑---激起公愤[糞]

樓主| 吳銓高 發表於 2015-12-1 09:26:35 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[08劃]

08a忠孝信——無義
08a咁人齊──等發圍
08a咁啱得咁蕎---飛機撞紙鷂
08a明刀易擋——暗箭難防
08a青山古寺---煙都無陣
08a青磚沙梨---咬佢唔入反而蝕口水
08a青筋蓋鼻樑---無事哭三場
08a沿路撒溪錢---吸引死人
08a空棺材出殯---目[木]中無人
08a花被冚雞籠---表面光鮮裡面臭
08a花旦梳頭---唔使計[洗髺]
08a東莞臘腸——短度闊封
08a東莞佬猜枚 ——害曬[開]或生[三]一個;死[四]一個
08a東莞佬賣蓆──能屈能伸
08a盲頭烏蠅---亂咁撞
08a盲佬上樓—-摩登
08a盲眼雷公---亂劈
08a盲公竹---督人唔督己
08a盲公布袋---自開自解
08a盲公貼符……倒貼
08a盲公開眼---酸得厲害
08a盲公打燈籠---照人唔照己
08a盲公聞到臭---離死不遠[屎]
08a盲公食雲吞---心中有數
08a盲公數街燈---唔知幾盞
08a盲公生盲仔---大家冇眼睇
08a和尚擔遮---無法[髮]無天
08a和尚下山——出事[寺]了或走下坡
08a和尚食狗肉---壹件污,兩件穢
08a和尚坐岩洞---沒事(寺)
08a和尚仔念經---有口無心
08a姣婆坐定——淫賤不能移
08a姣婆守寡——唔忍得幾耐
08a姣婆遇着脂粉客——壹拍即合
08a兩公婆見鬼---唔係你就我
08a肥婆坐屎塔---top top冚
08a肥婆守門口——大屄把
08a肥佬著笠衫---幾大就幾大
08a肥佬著喇叭褲---比上不足,比下有餘[髀]
08a長洲婆賣菜—-瓜多過菜
08a長洲佬打老婆——睇腳
08a兩両棉花四張弓——細談[彈]
08n底片---顛倒黑白
08n波羅雞——靠黐
08n金手指──督人背脊
08n油炸蟹---弶手弶腳
08n油甘子命---先苦後甜
08n門口狗----惡唔得遠
08n門旮旯兜燒大銃----背後高明[無人才發偉論]
08n狗肉包---唔登得大台
08n狗咬龜---無處著手
08n狗上瓦桁---有條路
08n狗仔坐轎---不識抬舉
08n狗捉老鼠——多管閑事
08n狗咬呂洞賓---不識好人
08n枕頭木虱——包拗[咬]頸
08n雨後送傘——虛情假意
08n岸上海鷗——戆GULL[岸]
08n狐狸吵架——一派胡(狐)言
08n泥牛入海---壹去無消息
08n泥菩薩過河---自身難保
08n泥水佬開門口---濄得自己濄得人
08n瓮底蠄蟝---不知早夜
08n虱乸擔枷---冇埞走
08n非州和尚---乞人憎[黑人僧]
08n非州土人---黑口黑面(不高興) (吳銓高原創)
08n法國大餐──多餘[魚]
08n法國皇帝----費燃事傾[France King]
08n法老王個妹——發[法]老姣
08n孟母教子----當機立斷 (吳銓高原創)
08n周瑜打黃蓋——壹個願打,壹個願挨
08n周瑜取荊州——賠了夫人又折兵
08n周先生教書──有警逛
08n斧頭劈牛屎——實入
08n垃圾崗鷄公---搵埋畀人食
08n武大郎放風箏——出手不高
08n的打佬跌利是——白做
08n芥菜老姜生菜仔——嫁錯老公生錯仔
08v知少少──扮代表
08v招牌鈎──開張靠佢
08v招乜積──中圍骰
08v炒魷魚──捲鋪蓋(辭退)
08v炒牛奶──呢鑊傑
08v放路溪錢---引死人
08v放虎歸山——後患無窮
08v拍手無塵──分文不有
08v拉牛上樹──十分牽強
08v抬棺材甩褲---失禮死人
08v披蓑衣救火---惹禍上身
08v拚死食河豚---俾命搏
08v拆模板---鬆頂
08v拆穿西洋鏡---不值一觀
08v拆時辰鐘賣爛銅---不化算

樓主| 吳銓高 發表於 2015-12-1 09:27:56 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[09劃]

09a胖子觸電——肉麻
09a扁擔挑油---兩頭掛
09a南風入海---鹹夾濕
09a南風春袋---䪏䊓䊓
09a香蕉樹影──粗枝大葉
09a苦瓜煮鴨---苦過弟弟
09a苦瓜撈牛肉---愈撈愈縮
09a紅藍鉛筆——兩頭都要批
09a紅番排隊去洗手間——語無倫次[羽毛輪廁]
09a毒蛇噴豬籠──曬氣
09a歪嘴吹喇叭---壹股邪氣[斜]
09a美女露兩點---好相與[雙乳] (吳銓高原創)
09a扁鼻佬戴眼鏡---冇得頂
09a扁鼻哥戴眼鏡---你緊佢唔緊
09n面懵懵──當老馮
09n面撞面---好面善
09n秋後扇---冇人要
09n姿姿整──有環境
09n茄喱啡──扮阿姐
09n茅根竹---借水 (蔗)
09n韭菜命---壹長就割
09n柴魚命---唔打唔成器
09n炮仗頸——唔爆唔安樂
09n皇帝女---唔憂嫁
09n皇帝相打—爭天共地
09n玻璃眼──假精[睛]
09n玻璃眼鏡──假晶(精)
09n玻璃棺材──睇通晒或點滴不漏
09n玻璃夾萬──有得睇冇得使
09n神枱桔---陰乾
09n神枱猫屎---神憎鬼厭
09n神仙屎---唔臭米氣
09n神仙放屁---不同凡響
09n神仙濄鐵橋---包稳陣
09n馬照跑─-女照搞[或舞照跳]
09n馬騮升官———唔係人咁品
09n馬騮生臭狐——唔係人咁味
09n馬尾扎豆腐———不堪提
09n風水尾---破落戶
09n風前臘鴨---壹隻牽壹隻
09n風吹芫茜---衰到[茜倒]貼地
09n風吹雞蛋殼---財散人安樂
09n風吹皇帝褲浪---孤鸠寒
09n風扇底下傾偈——講風涼話  
09n盆上種蓮---怨偶(冤藕)
09n祖孫回家──返老還童
09n屎窟生瘡---冇眼睇
09n屎坑三姑---易請難送
09n屎坑石頭---又硬又臭
09n屎坑竹枝---又阻人又臭
09n屎坑關刀---冇張利
09n屎坑賣草紙---問心
09n屎坑掛彩門---唔相稱
09n屎坑睇報紙---多見多聞
09n屎坑旁邊食香蕉---難為你開口
09n屎氹關刀---文(聞)唔得;武(舞)又唔得
09n屎頭硬屎尾軟---後勁不繼
09n城頭上跑馬── 壹味兜圈
09n眉毛掛豬膽---苦在眼前
09n姜太公封神---忘記了自己
09n姜太公釣魚---願者上鈎
09n砒霜浸辣椒---毒辣
09n缸瓦船打老虎---盡地一煲
09v指天椒──越細越辣
09v食死貓---夾硬吞
09v食咗草龍---好唱口
09v食得蒜頭多---大口氣
09v食豆腐挣牙罅---講廢話
09v食豬紅屙黑屎---當堂見功[恭]
09v洗腳唔抹---亂 fing (花錢)
09v穿窿氣球---吹佢唔漲 (吳銓高原創)
09v削皮田鷄---死不閉眼
09v飛象過河---離譜
09v飛天火屎---到處招尤
09v飛機火燭---銷魂[燒雲]
09v飛機打交---高竇[鬥]
09v飛機上彈琴──高調
09v飛機運茶壺——高水平(瓶)
09v剃刀門楣---出又刮,入又刮
09v剃鬚長鼻毛---各人之所好
09v剃頭唔濕水---乾刮
09v剃頭佬教仔---刮得就刮
09v剃頭佬走警報---懶刮
09v度住屎窟裁裤——緊鞔鞔(手頭緊)
09v指住棺材叫捉賊──冤枉死人
09v要仔住聲敲鑊耳---壹味姑息
09v為兄弟可以两脅插刀---為女人可以插兄弟两刀

樓主| 吳銓高 發表於 2015-12-1 09:29:17 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[10劃]

10a第一津──冇譜[甫]
10a臭田螺──唔出窟
10a掘頭巷──此路不通
10a掘尾龍──攪風攪雨
10a烏啄啄──任人將
10a烏雞啄烏豆—-烏啄啄
10a烏蠅褸馬尾---壹拍兩散
10a烏龜爬門檻—-就看此壹番[翻]或不跌不進
10a唔用腦──傻到老
10a唔夠皮──無面俾
10a唔夠班──執二攤
10a唔想衰──埋大堆
10a唔駛急──最緊要快
10a唔係你死──就係我番唔到屋企
10a唔係猛龍唔過江──唔係豬扒唔化装
10a唔食羊肉壹身躁──無端受牽連
10a凍水沖茶---冇味
10a高竇貓兒——難攀配
10a倒亂磚頭---冇個啱(謂與人合不來)
10a倒瓤冬瓜---得個殼
10v倒瀉籮蟹---沙沙滾
10a倒掛臘鴨---壹嘴油
10a倒貼門神-—左右為難
10a倒轉吃蔗──漸入佳境
10a高山滾鼓——不通,不通
10a高射炮射蚊子——小題大做
10a啞佬相見——默默無言
10a啞佬買棺材——死給你看
10a啞仔嗌交---唔知邊個著
10a啞仔伸冤---無話可說
10a啞仔弾琴---會彈唔會唱
10a唖仔做和尙---冇偈傾 (吳銓高原創)
10a啞仔食黃蓮---有苦自己知
10a啞仔食湯丸---心裡有數
10a啞仔飲沙示---有氣講唔出
10a啞蟬跌落地---冇聲出
10a倔尾龍拜山---搞風搞雨
10n時運高──搏番鋪
10n琉璃油---浮面
10n粉牌字---隨便抹
10n桄榔樹---壹條心
10n胭脂馬---難駕馭
10n蚊帳鈎---兩頭掛
10n涌尾茜---兩頭擺
10n夏至狗——冇定走
10n師姑尿---淡而無味
10n師姑鉤---鉤入唔鉤出
10n酒樓鴨---食得壹歲(膆)
10n酒樓例湯---整定
10n陳村種——洗腳唔抹腳
10n陳村碼頭---逢赌[艔]必啱
10n陳年中草药---發爛渣[怒]
10n陳白沙使牛——請 gen
10n陳顯南賣告白——得把口
10n梁山好漢——不打不相識
10n烟士顷——噤住拎[話事啤術語AK]
10n烟通老鼠---發人家火才走
10n紙紮下巴----口輕輕
10n紙紥老虎——有威冇勢或嚇死人
10n紙紥公仔——有神冇氣
10n紙糊猿猴——假惺惺[猩猩]
10n紙糊窗戶——壹點就破
10n瓷器棺材----唔釘得 (吳銓高修改)
10n針鼻削鐵——微中取利
10n桂姐賣布---壹匹還壹匹
10n珠磯路尾──多餘[如](珠磯路尾有“多如茶樓”)
10n書字咁款---十劃未有一撇 (吳銓高原創)
10n鬼佬茶煲---麻煩[Trouble]
10n鬼佬月餅---悶極[Moon cake]
10n鬼佬蛋糕---搵笨[One bun] (吳銓高原創)
10n鬼佬食中餐---冇叉用(魯筆原創)
10n鬼佬議員罵拉布---屌你老母[DELAY NO MORE] (吳銓高原創)
10n海底石斑---好瘀[魚]
10n海面浮萍---冇根底
10n茶樓搬家---另起爐灶
10n茶葉翻渣---淡而無味
10n茶瓜送飯---好人有限(未嫁而懷孕)
10n茶壺裏煮餃子——有嘴道[倒]不出
10n娥姐賣粉杲---好睇又好食
10n海軍對水兵---水鬥水
10n海龍王辭水---捨了命根
10n林黛玉葬花——自嘆薄命
10n陸榮霆睇相---唔衰捰嚟衰
10n孫猴子的臉——說變就變
10n家有十五口——七嘴八舌
10n被竇裏放屁——自作自受
10n梁新記牙刷---壹毛不拔
10n家家觀世音---壹式如是
10n蚊子叮雞蛋——無孔不入
10n財到光棍手——一去無回頭
10v笑騎騎──放毒蛇
10v拿拿臨──上瓊林[夜總會]
10v晒菲林[沖底片]──唔見得光
10v戙高床板---漏夜趕工夫
10v通天老倌---樣樣皆能
10v殺雞取蛋—— 壹次過
10v航空母艦---食水深
10v航空歇業---無機可乘
10v飛機失火---銷魂[燒雲]
10v飛機打架---高竇[鬥]
10v閉眼射靶──不妙[瞄]
10v除褲放屁---多此一舉
10v屙屎落衭----鬆得一陣
10v屙尿入盅——執正來做
10v屙尿射竹筒---靠撞
10v屙尿遞草紙---徒勞無功[恭]
10v陪太子讀書---做個伴
10v問和尚摞梳--- 無聊
10v剥殼熟雞蛋---白白淨
10v留得青山在——那怕沒柴燒

樓主| 吳銓高 發表於 2015-12-1 09:30:35 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[11劃]

11a週身郁──扮忙碌
11a淡淡定──有錢剩
11a側側膊──唔多覺
11a密響Call──冇甩拖
11a乾糕餅-----咪制[米製]
11a乾塘捉魚──冇走漏
11a乾柴烈火──莫怪其然[燃]
11a乾隆皇契仔──周日清
11a細細兜──容易媾
11a細路仔剃頭---就快
11a細路哥玩泥沙 ──兒嬉
11a細規模洋服鋪——講一套做一套
11a密底算盤-----冇漏罅
11a跛妺睇戲----去到已經散場
11a清水煠牛鞭---淡鸠茂茂
11a猛火炸煎堆---皮老心不老
11a第一津對上──冇譜[甫]
11n琉璃油──浦晒頭
11n眼大大──易學壞
11n眼光光──等天光
11n眼坦坦──扮花旦
11n眼濕濕──扮憂鬱
11n眼寬肚窄——飽死
11n魚生粥---啱啱熟
11n魚翅炒芽菜---上下唔配
11n船頭尺---度水(謀取錢財)
11n船上放屁---公道人[攻渡]
11n豉油碟---任人點
11n豉油樽枳——又鹹又濕(好色)
11n豉油撈飯---整色水
11n豉油辣椒醬---你想點就點
11n蛋家鷄──見水唔飲得
11n蛋家打醮──冇彈[壇]
11n蛋家婆打仔──睇你走得去邊度
11n蛋家婆攞蜆──第二世[篩]
11n蛋家婆扎脚——趣趣地[脆]
11n晨早放屁——朝氣勃勃
11n厠所點燈---找死[屎]
11n荷葉擎珠---唔夠東風一浪
11n荷包倒吊---花冤枉錢
11n蛇入竹筒---死直
11n蛇見硫黃---骨都軟
11n麻骨柺杖---靠唔住
11n麻雀抬轎—擔當唔起
11n麻鷹拉雞仔—飛擒大咬
11n麻布做龍袍—唔係嗰種料
11n麥欄街口—關人
11n曹操用人—-唯才是用
11n曹操諸葛亮——脾氣不一樣
11n曹操吃雞肋——食之無味,棄之可惜
11n曹操敗走華容道——不出所料
11n曹劌論戰——壹鼓作氣
11n張飛繡花——粗中有細
11n張飛穿針——大眼瞪小眼
11n張飛騎白馬——黑白分明
11n張飛打李逵——黑鬥黑
11n張果老騎驢——走著瞧(橋)
11n張士貴打摩天嶺──望一下就走
11n梁蘇記牙刷---壹毛不拔
11n窗外吹喇叭—名[鳴]聲在外
11n莎蟬跌落地---冇聲出
11n國際機場男廁——乜鳩都有
11v紮腳布---又長又臭
11v過期菲林——唔感光
11v過橋抽板——忘恩負義
11v排隊大便——倫敦[輪蹲]
11v偷雞不著——蝕把米
11v偷鷄奉神---捨得雙手
11v剝皮田鶏---死都唔眼閉
11v得罪皇帝---冇風(封)
11v脫褲屙屁---多此一舉
11v屠夫罷工---肉緊 (吳銓高原創)
11v教師搬屋---執輪[書]
11v問客劏鷄---虛情假意
11v問師姑借梳---賺得開口
11v崩嘴茶壼——難斟
11v崩嘴和尚念經——不知所謂
11v梳頭婆開工---出計[髻]
11v頂住石磨做戲---吃力不討好
11v 做慣乞兒懒做官---賤格 (吳銓高原創)

樓主| 吳銓高 發表於 2015-12-1 09:31:50 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[12劃]

12a黃腫腳----不消提[蹄]
12a黃大仙—-有求必應
12a黃牛過水----各顧各[角]
12a黃蜂尾後針——最毒婦人心
12a黃皮樹鷯哥---唔熟唔食
12a黃巢坑土地---有錢睇,冇錢使
12a黃鱔上沙灘---唔死一身潺
12a黃蕭養燈籠---終須有日
12a黃連樹下彈琴---苦中作樂
12a黃鼠狼給雞拜年——沒好心
12a黑白天鹅---日哦夜哦
12a跛妹睇戲---去到已經散場
12a跛手太監---冇權冇勢
12a跛腳畫眉鳥---唱得唔舞得
12a跛腳鷯哥有自來蜢---天生天養
12a單料銅煲---壹滾就熟
12a單車落坡——睬都唔睬[踩]
12a單眼仔睇榜── 壹眼睇曬
12a單眼佬睇老婆---壹目了然
12a寒天飲冷水─—點滴在心頭
12a番鬼婆大肚---身懐鬼胎
12a番鬼佬月餅---悶極[MOON CAKE]
12a番鬼佬睇榜---掉轉嚟
12a番薯跌落灶---該煨
12a硬骨頭---食地球[地球馆牌廉價香煙]
12a硬地塘遇鐵掃把---硬鬥硬
12n程咬金---三十六路板斧出齊
12n湯丸命──壹浮頭就畀人食
12n街邊仔---有錢冇勢
12n街市仔,步頭魚---夠精靈
12n猴子手淫---玩撚完[猿] (吳銓高原創)
12n棚尾拉箱---靜靜溜走
12n菩薩生鬚---人安
12n項莊舞劍——意在劉邦
12n項羽困垓下——四面楚歌
12n項羽請劉邦——存心不良
12n棺材拐杖---死顶
12n棺材老鼠—食死人
12n棺材舗拜神---想人死
12n棺材伸出手---死都要錢
12n棺材頭燒炮仗---嚇死人
12n彭祖尿壼──老積[漬]
12n彭祖遇壽星──各有千秋
12n棉胎當地氊---唔踏實
12n焦延貴帶路---實錯
12n菠蘿麻吊皮---唔頂用
12n雲頭上跑馬---露出馬腳
12n斑鳩唔食米──死咕咕
12n童子軍跳彈床---是鳩但[Scout彈]

12v過大海──博好彩
12v趁佢病──攞佢命
12v趁你病──撻你訂
12v着草鞋──有排捱
12v跌眼鏡---看差一皮
12v補鞋佬---壹扯到口
12v順風旗---心無定向
12v順風屎艇──快夾臭  
12v無底洞──深不可測
12v無啦啦──整笪啦[疤]
12v無量壽佛---冇腦[老] (吳銓高原創)
12v無線結他——無得彈
12v無線電視記者——臨尾香[林美香]
12v無事獻殷勤——非奸即盜
12v買藍籌──唔駛愁
12v買布唔帶尺---存心不良
12v買鹹魚放生---不顧死活
12v買豬頭搭豬骨——大件夾抵食
12v買棺材唔知埞---唔知點死
12v買定棺材掘定氹——聽死
12v跟老頂──有得醒
12v跟著好人學好人──跟著喃嘸學拜神
12v虛心接受──明天照舊
12v裁縫度身──有分寸
12v祭祖鯉魚──瞌埋雙眼亂嗡
12v過河卒---有進無退或橫行無忌
12v過街老鼠---人人喊打
12v過後媒人秋後扇---唔等使
12v隔夜茶——唔賭[倒]唔安樂
12v隔年茶渣——爛賭[難倒]
12v隔夜油炸鬼---冇厘火氣
12v隔年通勝---過時無效或唔值錢
12v隔年月餅---益[膉]哂
12v隔山買牛---斷估或好丑撞彩數
12v發瘋屎---臭夾毒
12v發夢游西湖---好景不長
12v煠熟狗頭---咿起棚牙(笑噬噬)
12v貼錯門神---面左左或唔照面
12v喃嘸佬教仔 ---盡符盡法
12v喃嘸佬念咒 ---呃神騙鬼 (吳銓高原創)
12v喃嘸佬被鬼迷 ---鈴鈴都掉埋
12v喃嘸佬跌落糞坑 ---冇晒符
12v跪地喂豬乸---睇錢份上
12v跑馬射蚊鬚---全無把握或想中彩都幾難
12v測試舊燈泡---有着有唔着(着=對) (吳銓高修改)
12v趁墟賣魚尾──壹定要撘嘴
12v絡住屎窟吊頸---穩陣
12v揸電筒入廁所——找死[屎]
12v遊白雲山遇雨---冇地可避

樓主| 吳銓高 發表於 2015-12-1 09:32:50 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[13劃]

13a新屎坑---三日香
13a駝背佬---壹文[民]不值[直] (吳銓高原創)
13a駝鳥鑽沙---顧頭不顧尾
13a亂石打竹林---或時撞正
13a新加坡賣蔗---懶囌
13a新出荷蘭豆-—青靚白淨夾無銀[仁]
13a矮仔上樓梯---步步高升
13a矮仔看戲何曽見---也學旁人说短長
13a盟鼻佬食死老鼠---唔知香共臭
13a痴痴呆呆坐埋一枱---戇戇居居圍埋一堆
13n福祿壽——不全(人格不健全)
13n塘邊鶴---壹啄即走
13n鳳梨雞---靠黐
13n塘底杙-----水乾就浦頭
13n塘底大石---水乾先見
13n電燈膽---唔通氣
13n電燈杉─-指天督地
13n電燈杉掛老鼠箱---壹高壹矮
13n筲箕兜水──漏洞百出
13n筲箕水瓢——滴水不存
13n筲箕冚鬼---壹窩神
13n董永失妻---問天攞
13n董卓進京——不懷好意
13n雷公打交---爭天共地
13n雷公劈豆腐---欺負軟弱
13n蒙古王打仔---大汗叠細汗
13n蜀中無大將——廖化當先鋒
13n腳踏兩頭船——唔落實
13n筷子食蛋糕——無叉用
13n賊過興兵---無濟於事
13n賊仔入學堂---碰埋都係輸[書]
13n賊佬試沙煲---小心行事
13n猿猴摘果---隻手遮天(吳銓高原創)
13v搏大霧──唔使做
13v當我流──拋浪頭
13v戥穿石──陪襯嘅
13v搞搞震──冇幫襯
13v照足喃嚒──有譜
13v搇地游水──得個穩字
13v綉花枕頭──虛有其表
13v綉花袋仔──人人啱
13v落雨收柴----猛擸
13v落雨擔遮---顧前唔顧後或死黨[擋]
13v落雨賣風爐---越擔越重
13v落雨天掛霉香---又鹹又濕
13v跪地喂猪乸---睇錢份上
13v跪倒唔見狀紙---急時偏出岔

樓主| 吳銓高 發表於 2015-12-1 09:33:57 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[14劃]

14a瘌痢頭---難題[剃]
14a滿肚密圈---暗中得意
14a滾水淥腳---企唔耐
14a滾水淥豬腸---兩頭縮
14a滾油淥老鼠---壹鑊熟
14a寡母婆死仔---冇指[子]望
14n褲頭鬆──搏街鐘
14n蜞乸命──食飽就甩
14n趙匡胤---大餸[宋]王
14n趙佶跌落油鑊---詐諦[炸帝] (吳銓高原創)
14n蜜蜂無王---沙咁散
14n鼎湖上素---好齋
14n蓊菜文章──半通不通
14n廣東涼茶----包好
14n肇慶荷包---陀衰人
14n韶關落啲---應得[英德] (魯筆原創)
14n壽公打餅----冇個樣,整個樣
14n壽星公攞牌——有排受[壽]
14n壽星公吊頸----嫌命長
14n銅打酒壺---惜[錫]在心
14n銅板切豆腐---兩面光
14n銅盤裝滾水---三分鐘熱度
14n銅銀買病豬---兩家偷歡喜
14n鼻哥窿擔遮——避無可避[鼻毛]
14n僧袍跌落油鑊---詐假意[炸袈衣] (吳銓高原創)
14v蒲頭魚──死梗
14v蒸籠蓋----受氣
14v蒸生瓜----侲侲地(傻)
14v算盤珠----壹撥壹動
14v算盤倒打---計唔通
14v漏底錢罌---多多去晒
14v漏氣橡皮波---吹佢唔漲,掹佢唔長
14v趕狗入窮巷---反咬一口
14v摟蔭妹揍仔---人家貨
14v劃公仔劃出腸---多餘,反為不美
14v端午節先嚟拜山---遲唔遲的

樓主| 吳銓高 發表於 2015-12-1 09:35:00 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[15劃]

15a熱火棒——唔調得轉頭
15a窮鬼佬——仆街[POOR GUY] (吳銓高原創)
15a熱鍋螞蟻——走投無路
15a瞎子吃湯圓——心裡有數
15a熟人買破鑊——不顧交情
15a醉酒佬數街燈---不知幾盞

15n嘴藐藐──打得少
15n鞋籠沙──扽淨至安樂(花光錢)
15n廚房階磚---鹹濕
15n廚房燈籠——受氣
15n幡竿燈籠---照遠唔照近
15n潮州花瓶---出雙入對
15n潮州音樂---自己顧自己[嘰嘰咕嘰嘰]
15n潮州佬煲粥---呢鑊傑
15n墳場跳舞---扮鬼
15n墳場發電機---電死人
15n墳場耍大刀---嚇鬼
15n墳前燒報紙——呃鬼
15n豬頭骨——難啃兼冇肉
15n豬肉浸醋——肉酸
15n豬欄報數——又一只
15n豬紅煮豆腐——黑白分明
15n豬乸打交——咬耳仔
15n豬乸賣咗仔——大教訓[瞓]
15n豬乸嚼田螺——貪口爽
15n豬屎忽插蕉葉——出奇[旗]
15n豬食糠雞啄榖——各有各口福
15n摩囉差拜神----睇天
15n摩囉差屙尿---烏瀡瀡
15n摩囉差騎膊馬---差上加差
15n魯肅服孔明——五體投地
15n劉義打番鬼——越打越好睇
15n劉備摔阿斗——收買民心
15n劉備借荊州---壹借冇回頭
15n劉備東吳招親——弄假成真
15n劉姥姥進大觀園——大開眼界
15n螞蟻孭田螺——冒充大頭鬼
15n螞蟻戴住個荔枝殼——冒充大頭鬼
15n諸葛亮皺眉頭——計上心來
15v噍多件──攞嚟賤
15v撚雀籠──遲早窮
15v劏猪櫈---上來就死
15v撒榖落田---聽殃[秧]
15v撒路溪錢---引死人
15v潑水入船---漚爛木
15v賣大包──任人抄(撫摸)
15v賣剩蔗──通處凭
15v賣貓佬---貪口慣
15v賣鲩鱼尾---搭嘴
15v賣魚佬洗身---冇聲[腥]氣
15v賣魚佬埋身---你好腥呀!(提醒別人小心點) (吳銓高原創)
15v賣布唔帶尺---存心不良[量]
15v賣糖兼睇戲---順帶
15v撓埋手──晨早走
15v踩低門檻---來往人多
15v踩着芋莢當蛇---嚇怕了
15v養牛得泡屎---總算有用場
15v踫出紅中白板---包發財 (吳銓高原創)

樓主| 吳銓高 發表於 2015-12-1 09:36:58 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[16劃]

16a頻頻撲──冇聯絡
16a靜雞雞──認低威
16a獨家村──與人無涉
16a醉酒佬數街燈---唔知幾盞
16n戲棚仔---快大
16n濠頭鄭---架勢
16n墻頭草──隨風倒
16n龍船棍──頂衰神[水]
16n龍舟菩薩---衰神[水]       
16n貓兒毛──順擸
16n猫兒洗面---係咁意[不認真]
16n貓哭老鼠---假慈悲
16n貓毛當貂鼠---冒充
16n豬頭骨──難啃
16n豬籠篾──度度扭(淘氣)
16n豬籠入水──多窿路
16n豬膽拌黃蓮──苦埋一堆
16n豬乸賣甩仔──大覺瞓
16n豬鼻孔插蔥——裝相(象)
16n豬八戒照鏡子——裏外不是人
16n頭岳岳──四圍踱
16n頭殼頂生瘡,腳板底流膿——壞到透
16n樹尾甴曱---又愛風流又怕撻
16n樹林菩薩---陰夾毒[獨]
16n螃蟹過河——七手八腳
16n壁虎捕蟲——不動聲色
16n燈蛾撲火---自取滅亡
16n燈盞無油---枉費心(芯)
16n燈芯敲鐘——冇聲出
16n螗娓咬尾巴---食自己
16n橋上倒涼茶---何[河]苦
16n龍船裝豬屎---又長又臭
16n閻羅王揸攤---鬼買
16n閻羅王嫁女---搵鬼要
16n閻羅王招工---揾鬼嚟做
16n閻羅王探病---問你死未
16n閻羅王後代---鬼頭仔
16n閻羅王唔着褲-—笑死鬼
16n閻羅王出告示---鬼睇或鬼話連篇
16n閻羅王開飯店---揾鬼食
16n閻羅王殿大罷工——冇鬼用
16n錢唔係問題——問題係冇錢

16v隨口噏──當秘笈
16v擔凳仔──霸頭位
16v燒壞瓦---唔入叠(不合群)
16v燒肉鷄──硬嘢
16v燒豬肉---免吵[炒]
16v燒猪耳---免吵[炒]
16v燒猪頭---熟口熟面
16v燒水劏牛---白費工伕
16v燒衣唔賴得土地---總有你份
16v燒酒又賖,酒罌又借---樣樣靠人
16v輸乾賭仔---場中聽用
16v擔沙塞海──白費工夫
16v擂漿棍吹火——壹竅不通
16v褸蔭妹抱仔——人家物
16v褸簑衣救火——惹火上身
16v懂三又懂五——就是不懂事[四]
16v鋸低台腳就台圍——下氣隨人

樓主| 吳銓高 發表於 2015-12-1 09:38:06 | 顯示全部樓層

吳銓高編輯及原創廣東歇後語[17劃]

17a濕水棉花---冇得彈
17a濕水欖核---兩頭擳
17a濕水炮仗---點都唔聲或死瘾[引]
17a濕水麻繩-─越纏越緊
17a濕柴煲老鴨-─夠晒煙靱
17n聲大大──冇貨賣
17n禮義廉——無恥
17n戲棚仔――好快大
17n戲棚竹――死頂
17n戲棚番鬼――聽殺
17n蕹菜落塘——唔在引